ANALISIS PROPORSI BIAYA BENIH DAN PERBANDINGAN PRODUKTIVITAS USAHATANI PADI VARIETAS CIGEULIS DAN VARIETAS INFARI DI KAMPUNG JAMBUK MAKMUR

Mulyati Mulyati(1), Syarifah Aida(2*), Mariyah Mariyah(3)

(1) Faperta Unmul Samarinda
(2) Faperta Unmul Samarinda
(3) Faperta Unmul Samarinda
(*) Corresponding Author

Sari


Seed is one input in agricultural production for food availability. Farming in Jambuk Makmur cultivate paddy with two varieties: Cigeulis and Infari. This research aimed to determine the proportion of seed costs on cost production and to compare the productivity of paddy farming. The research was conducted in Jambuk Makmur Village Bongan District  Kutai Barat Regency from January to March 2022. Sampling used the Disproportionate Stratified Random Sampling method with a total sample of 20 rice farmers of the Cigeulis variety and 20 farmers of the Infari variety. Data analysis was done using farm costs analysis and an independent sample t-test. The results of this study showed that the average use of seeds of Cigeulis and Infari varieties per planting season was 35,54 Kg /ha and 39,54 Kg/ha. The average cost of seeds for the Cigeulis variety was IDR.841.875,00 per hectare, and the average cost of farming was IDR.16.665.361,57 per hectare. The percentage of seed costs to farming costs was 5,05%. The average cost of seeds for the Infari variety was IDR.484.750,00, the average cost of farming was IDR.17.466.305,95 mt-1 ha-1, and the percentage of seed costs to farming costs was 2,78%. Productivity of Cigeulis higher than Infari with productivity as 3.070,17 kg/ha  and 2.359,63 kg/ha.


Kata Kunci


Cost, Productivity, Paddy Farming

Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Akbar, K., Indra, Rahmaddiansyah. 2023. Dampak Penggunaan Benih Unggul Inpari-32 Bersertifikat terhadap produktivitas dan Pendapatan Petani Padi di Kecamatan Meureudu, Kabupaten Pidie Aceh. Jurnal Ilmiah Mahasisea Pertanian 8(1):165-179.

Badan Pusat Statistik Kabupaten Kutai Barat. 2022. Kecamatan Bongan Dalam Angka 2021. Kecamatan Bongan: Badan Pusat Statistik.

Badan Pusat Statistik Kalimantan Timur. 2022. Produktivitas Padi Berdasarkan Kabupaten/Kota. https://kaltim.bps.go.id/indicator/53/319/1/produktivitas-padi-menurut-kabupaten-kota.html. Diakses 9 Mei 2023.

Badan Puusat Statistik. 2018. Struktur Ongkos Usahatani Padi 2017. Badan Pusat Statistik, Jakarta.

Bakari, Y. 2019. Analisis Karakteristik Biaya dan Pendapaan Usahatani Padi Sawah: Studi Kasus di Kecamatan Tilongkabila Kabupaten Bone Bolango Provinsi Gorontalo. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian. Vol. 15 (3): 265-277.

Firmana, F., Nurmalina, R., Rifin, A. 2017. Efisiensi Teknis Usahatani Padi Di Kabupaten Karawang Dengan Pendekatan Data Envelopment Analysys (DEA). Institut Pertanian Bogor.

Iqbal, M., Juradi, M. A. 2015. Komparasi Analisis Kelayakan Usahatani Penangkaran Benih Padi Dan Usahatani Pada Konsumsi Di Provinsi Sulawesi Tengah. SEPA: Vol 11 (2): 216-226.

Irmayana, Bunga, K. Mattone, A. 2022. Pertumbuhan dan Produksi Berbagai Varietas Padi Pada Sistem Tanam yang Berbeda, Journal Agroecotech Indonesia 1(1):16-24. https://www.jai.fapertauim.ac.id/index.php/JAI/article/view/15/23

Musilah, R.N., Putri, T.A., Utami, A.D. 2021. Aktivitas dan Biaya Produksi Usahatani Padi pda Program UPSUS Pajale di Kabupaten Demak. Forum Agribisnis:11(1):153-166

Nuswardhani, S.K. 2017. Struktur Biaya dan Profitabilitas Usahatani Tanaman Pangan (Padi, Jagung, Kedelai). Jurnal Agromix 8(1): 64-74.

Nuswardhani, S.K., Arief, B. 2019. Kajian Serapan Benih Bersertifikat di Indonesia Periode 2012-2017. Agrika: Jurnal Ilmu-ilmu Pertanian 13(2): 162-176.

Nuryadi, Astuti, T.D., Utami, E.S., Budiantara, M. 2017. Dasar-dasar Statistik Penelitian. Sibuku Media, Yogyakarta.

Rahmi, A., Biantary, M.P. 2014. Karakteristik Sifat Kimia Tanah dan Status Kesubutran Tanah Lahan Pekarangan dan Lahan Usahatani Beberapa Kampung di Kabupaten Kutai Barat. Zira’ah 39(1):30-36.

Saeri, M. 2018. Usahatani dan Analisisnya.Universitas Wisnuwardhana Press. Malang.

Samaullah, M.Y. 2007. Pengembangan Varietas Unggul dan Komersial Benih Sumber Padi. Apresiasi Hasil Penelitian Padi. Vol: 869-880.

Sembiring, H., L. Wirajaswadi. 2001. Penampilan Beberapa Varietas Unggul Baru Padi di Sentra Produksi Gogorancah di Lombok Tengah. BPTP NTB.

Saridewi, T.R. 2018. Peningkatan Produktivitas Padi, Jagung, dan Kedelai Melalui Program UPSUS Pajale di Kabupaten Garut. Jurnal Agroekoteknologi dan Agribisnis 1(2): 45-57. https://jurnal.polbangtan-bogor.ac.id/index.php/jaa/article/view/131

Sinambela, L. P. 2014. Metode Penelitian Kuantitatif. Graha Ilmu: Yogyakarta.

Syahril, Renny, U. S. 2016. Penggunaan Varietas Unggul Tahan Hama dan Penyakit Mendukung Peningkatan Produksi Padi Nasional. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pertanian Badan Litbang Indonesia. Vol 34 (1).

Widyantara, W. 2018. Ilmu Manajemen Usahatani. Udayana University Press, Denpasar.




DOI: http://dx.doi.org/10.31602/zmip.v48i2.10593

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


##submission.copyrightStatement##

 

    

 

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.