DETERMINATION OF ANTIOXIDANT ACTIVITY IN OIL AND RED FRUIT JUICE (Pandanus conoideus Lamk) WITH DPPH METHOD

Ees Aisyah Al failah(1*), Rizki Febriyanti(2), Wilda Amananti(3)

(1) Politeknik Harapan Bersama Tegal
(2) Politeknik Harapan Bersama Tegal
(3) Politeknik Harapan Bersama Tegal
(*) Corresponding Author

Abstract


Antioxidant compounds play an essential role in health because they can reduce the risk of chronic diseases such as cancer and coronary heart disease. This study analyzed the antioxidant activity of red fruit oil and juice. This study used an experimental method with oil and juice obtained through boiling for 4-5 hours. The stages of the study include flavonoid qualitative tests and antioxidant activity tests using the DPPH method using UV-Vis Spectrophotometers. Based on the research results, oil and red fruit juice contain flavonoids that have the potential to be antioxidants. Antioxidant activity test with the DPPH method showed IC50 in red fruit oil products on the market at 30.11 ppm and red fruit juice at 31.80 ppm, showing vigorous antioxidant activity compared to homemade red fruit oil with an IC50 of 85.98 ppm.


Keywords


Red Fruit; Antioxidants; DPPH; IC50; Pandanus conoideus Lamk

Full Text:

PDF

References


Agnesa, O. S., Waluyo, J., Prihatin, J., & Lestari, S. R. (2017). Potensi Red fruit Dalam Menurunkan Kadar LDL Darah Tikus Putih. Bioeksperimen, 3(1), 48-57.

Arista, N., & Siregar, R. M. (2023). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Kulit Pisang Barangan (Musa Acuminata Linn) dengan Metode DPPH. Ilmiah Multidisiplin, 1(12), 1477-1484.

Atika, D. R. (2021). Perbandingan Uji Metabolit Sekunder Pada Ekstrak Buah, Kulit, Dan Daun Maja Dengan Metode Spektrofotometri Uv-Vis. Jurnal Insan Cendekia, 8(1).

Ayomi, A. M. F. (2015). Red fruit (Pandanus conoideus) terhadap Penyerapan Zat Besi (Fe) dalam Duodenum. J Agromed Unila, 2(2), 90–93.

Febriyanti, R., Purgiyanti, & Amananti, W. (2022). Skrining Fitokimia, Penentuan Kadar Fenol Total Dan Nilai IC50 Pada Akar Bajakah Kalawalit Dengan Metode Ekstraksi Yang Berbeda. Politeknik Harapan Bersama Tegal.

Husein, W, A., Lestari, P., & Setyowati, N. (2019). Red fruit (Pandanus conoideus Lamk) Bioresources Pegunungan Tengah Papua: Keanekaragaman dan Upaya Konservasinya. Jurnal Biologi Indonesia, 15(1), 107–121.

Merdita, M. (2023). Penentuan Nilai IC50 Dari Ekstrak Akar Bajakah (Spatholobus littoralis Hassk ) Dengan Metode DPPH. Jurnal Ilmiah Teknik Kimia, 7(1).

Paramita, N., Andiani, N. M. D., Putri, I., Indriani, N. K. S., & Susanti, N. M. P. (2019). Karakteristik Simplisia teh hitam dari tanaman Camelia sinensis var. Assam mica dari perkebunan teh bali cahaya amerta, desa angseri, kecamatan batu riti, kabupaten tabanan, bali. Jurnal Kimia, 13(1).

Pardede, A., Manjang, Y., & Efdi, M. (2013). Skrining fitokimia ekstrak metanol dari kulit batang manggis (Garcinia cymosa). Media Sains, 6(2), 60-66.

Pramiastuti, O., Solikhati, D. I. K., & Suryani, A. (2021). Aktivitas Antioksidan Fraksi Umbi Bawang Dayak (Eleutherine bulbosa (Mill.) Urb) Dengan Metode DPPH (1,1-difenil- 2-pikrilhidrazil) Antiokxidant. Jurnal Wiyata, 8(1), 55–66.

Pratiwi, K. N. (2021). Uji Aktivitas Antioksidan Salep Ekstrak Kulit Buah Nanas (Ananas comasus (L) Merr ) Dengan Metode Spektrofotometri UV-Vis. Politeknik Harapan Bersama Tegal.

Purgiyanti. (2019). Penentuan Kadar Fenol Total Dan Uji Aktivitas Antioksidan Kombinasi Ekstrak Herba Pegagan (Centella Asiatica L. Urban) Dan Buah Mahkota Dewa (Phaleria Macrocarpa(Scheff.) Boerl.). Jurnal Ilmiah Farmasi, 8(2), 40–45.

Purgiyanti, Nurcahyo, H., Muldiyana, T., & Azizah, A. N. (2022). Uji Aktivitas Antioksidan Serum Anti Aging Dari Ekstrak Pegagan (Centella asiatica L Urban). Parapemikir : Jurnal Ilmiah Farmasi, 11(3), 245.

Purwaningsih, D., Ar, M. A., Marwati, D., Farmakologi, B., Klinik, F., Farmasi, S., Tinggi, S., Farmasi, I., Farmasi, B. B., Farmasi Makassar, I., & Kunci, K. (2023). Skrining Antikanker Ekstrak Red fruit (Pandanus conoideus L.) Dengan Variasi Cairan Penyari Menggunakan Metode BSLT (Brine Shrimp Letality Test). Original Article MFF, 27(2), 39-42.

Purwanto, D., Bahri, S., & Ridhay, A. (2017). Uji aktivitas antioksidan ekstrak buah purnasjiwa (Kopsia arborea Blum). Kovalen, 3(1), 24-32.

Salsabilla, H. (2023). Penentuan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Infudasi Akar Bajakah (Spatholobus littoralis Hassk) Dari Beberapa Merk Yang Beredar Di Pasaran. Jurnal Crystal, 5(1), 22-29.

Sundari, I. (2010). Identifikasi Senyawa dalam Ekstrak Etanol Biji Red fruit (Pandanus conoideus Lamk.). Universitas Sebelas Maret, 1-67.




DOI: http://dx.doi.org/10.31602/jst.v10i1.14371

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Ees Aisyah Al Failah, Rizki Febriyanti, Wilda Amananti

E-ISSN  2477- 4731

Al Ulum: Jurnal Sains dan teknologi = Al Ulum: Jurnal Science and Technology by Islamic University of Kalimantan is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. Based on a work at http://ojs.uniska-bjm.ac.id/index.php/JST.