NPK CONCENTRATION IN LIQUID MAGGOT FERTILIZER MADE FROM DIFFERENT ORGANIC RESOURCES ANALYZED

Rani Yosilia(1*), Ade Lenty Hoya(2), Muhammad Fahmi Erlangga(3), Marlina Kamelia(4), Triawan Alkausar(5)

(1) Raden Intan State Islamic University
(2) Raden Intan State Islamic University
(3) Raden Intan State Islamic University
(4) Raden Intan State Islamic University
(5) Raden Intan State Islamic University
(*) Corresponding Author

Abstract


The overuse of chemical fertilizers can have detrimental effects on soil quality. It is important for farmers to find sustainable alternatives. One possible solution being explored is the use of liquid maggot derived from organic sources. This study aimed to determine the most suitable composition that fulfills plant needs and follows established guidelines. The research approach employed a qualitative descriptive method to assess the impacts of three treatments using different types of organic matter: fruit waste, restaurant waste, and palm oil cake. Phosphorus and potassium concentrations were determined through MP-AES analysis while nitrogen content was measured using the Kjeldahl method. The findings revealed that only the treatments involving fruit waste and restaurant waste met the recommended potassium levels. However, these treatments fell short of meeting requirements for other essential nutrients. As a result, additional research is needed to assess nutrient concentrations in different organic substances.


Keywords


fruits waste; liquid organic fertilizer; maggots; palm oil cake; restaurant waste

Full Text:

PDF

References


Anggraini, L., Kuswoyo, V. A., & Marsya, M. A. (2019). Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Limbah Pasar dengan Perbandingan Hasil Menggunakan Bioaktifator Air tahu dan EM4. Jurnal Jaring SainTek, 1(1). https://doi.org/10.31599/jjst.v1i1.475

Astuti, Y., Setyaningsih, M., Lestari, S., & Anugrah, D. (2021). Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik Cair (POC) Sebagai Alternatif Pengganti Ab MIX Pada Perangkat Hidroponik Di Sma Kebangsaan Pondok Aren. JA, 1(7), 6. https://doi.org/10.26740/ja.v7n1.p6-11

Ekawandani, N., & Kusuma, A. A. (2018). Pengomposan Sampah Organik (Kubis dan Kulit Pisang) Dengan Menggunakan EM4. Jurnal TEDC. https://doi.org/10.31227/osf.io/3gt26

Haryanta, D., Sa’adah, T. T., Thohiron, M., Indarwati, I., & Permatasari, D. (2022). Aplikasi Pupuk Organik Cair Dari Limbah Organik Perkotaan Pada Tanaman Bawang Merah (Allium Ascalonicum L.). jpt, 1(10), 93-105. https://doi.org/10.36084/jpt..v10i1.403

Jalaluddin, J., Za, N., & Syafrina, R. (2017). Pengolahan Sampah Organik Buah-Buahan Menjadi Pupuk Dengan Menggunakan Efektive Mikroorganisme. Jurnal Teknologi Kimia UNIMAL, 5(1), 17. https://doi.org/10.29103/jtku.v5i1.76

Ndegwa, P. M., & Thompson, S. E. (2001). Integrating composting and vermicomposting in the treatment and bioconversion of biosolids. Bioresource Technology, 76(2), 107-112. https://doi.org/10.1016/s0960-8524(00)00104-8

Nizori, A., Tanjung, O. Y., Ulyarti, U., Arzita, A., Lavlinesia, L., & Ichwan, B. (2021). Pengaruh Lama Fermentasi Biji Kakao (Theobroma cacao L.) Terhadap Sifat Fisik, Kimia dan Organoleptik Bubuk Kakao. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 9(2), 129-138. https://doi.org/10.21776/ub.jpa.2021.009.02.7

Nur, T., Noor, A. F. M., & Elma, M. (2018). Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Sampah Organik Rumah Tangga Dengan Bioaktivator EM4(Effective Microorganisms). Konversi, 5(2), 5. https://doi.org/10.20527/k.v5i2.4766

Rezafie, P. A., & Asngad, M. D. A. (2019). Efektivitas Maggot BSF (Hermetia Illucens) Dan Ulat Kandang (Alphitobius diaperius) Dalam Pengolahan Limbah Sayur Menjadi Pupuk Organik Dengan Penambahan Limbah Darah Sapi Melalui Proses Vermikomposting. Eprints UMS. http://eprints.ums.ac.id/78175/

Sulfianti. (2013). Pengaruh Kondisi Lama Fermentasi Terhadap Kualitas Ekstrak Organik Cair yang diaplikasikan pada Tanaman Bayam (Amoranthus Sp). Tesis. Palu: Program Pascasarjana Universitas Tadulako.

Supriyanti, A. (2017). Kandungan Nitrogen dan Kalium Pupuk Cair Kombinasi Kulit Nanas dan Daun Lamtoro dengan Variasi Penambahan Jerami Padi. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Taufik, M., Sari, I., & Hayati, Z. (2017). Pengaruh Pemberian Mol Bekicot Dan Usus Ayam Sebagai Starter Terhadap Kualitas Kompos Janjang Kosong Kelapa Sawit (Elais Quinensis Jacq). jai, 01(2), 104-114. https://doi.org/10.32520/jai.v2i01.608

Trivana, L., & Pradhana, A. Y. (2017). Optimalisasi Waktu Pengomposan dan Kualitas Pupuk Kandang dari Kotoran Kambing dan Debu Sabut Kelapa dengan Bioaktivator PROMI dan Orgadec. Jurnal Sain Veteriner, 35(1), 136. https://doi.org/10.22146/jsv.29301

Widarti, B. N., Wardhini, W. K., & Sarwono, E. (2015). Pengaruh Rasio C/N Bahan Baku Pada Pembuatan Kompos dari Kubis dan Kulit Pisang. Jurnal Integrasi Proses, 5(2). https://doi.org/10.36055/jip.v5i2.200

Widiyastuti, D. A., & Salsabila, N. (2021). Potensi Bungkil Inti Sawit Sebagai Campuran Media Tanam Pada Tanaman Tomat (Lycopersicum Escalantum Mill). Jurnal Teknologi Agro-Industri, 8(1), 1-10. https://doi.org/10.34128/jtai.v8i1.126




DOI: http://dx.doi.org/10.31602/jst.v9i3.11922

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Rani Yosilia, Ade Lenty Hoya, Muhammad Fahmi Erlangga, Marlina Kamelia, Triawan Alkausar

E-ISSN  2477- 4731

Al Ulum: Jurnal Sains dan teknologi = Al Ulum: Jurnal Science and Technology by Islamic University of Kalimantan is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. Based on a work at http://ojs.uniska-bjm.ac.id/index.php/JST.