CAKRAM GIZI SEBAGAI MEDIA PENYULUHAN UNTUK MENINGKATKAN PENGETAHUAN DAN POLA KONSUMSI BUAH DAN SAYUR PADA ANAK

Hafizah Hafizah(1), Zulfiana Dewi(2*)

(1) Prodi Gizi dan Dietetika Program Sarjana Terapan Poltekkes Kemenkes Banjarmasin
(2) Poltekkes Kemenkes Banjarmasin
(*) Corresponding Author

Sari


Abstract                                                                              

One of the problems related to eating behavior is the lack of consumption of fruits and vegetables. Consumption of fruits and vegetables with a proportion of 1-2 servings/day was 67.16%, while fruit and vegetable consumption was 3-4 servings/day a week for the age group ≥5 years of 5.00%. The purpose of this study was to determine the effect of using nutritional discs in the nutrition education process on maternal knowledge and consumption patterns of fruits and vegetables for children. This type of research is an experiment with a pretest-posttest control group design. Sampling using simple random sampling technique as many as 32 people. The grouping of sample members into two different treatment groups, namely the first treatment group using nutritional disc media and the second the control group using leaflet media. Based on the results of the study, it shows that there is an increase in the average knowledge of mothers and children's consumption patterns through nutrition discs media before and after nutrition education. There was an effect of nutrition education in the intervention group on maternal knowledge, and there was an effect of nutrition education in the intervention group on children's fruit and vegetable consumption patterns. It is hoped that respondents can apply the knowledge that has been obtained after giving nutrition education using nutrition disc media.

Keywords: Nutritional Discs Media, Fruit and Vegetable Consumption Patterns

Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Sadida, H. S. Ilyas, N. O. Fitria, M. Pusparini, dan Azka, S. F. Efek pendidikan gizi terhadap pengetahuan dan konsumsi sayur dan buah pada remaja di asrama. Jurnal Riset Kesehatan, 2019 Vol. 11, No. 2.

Anggraeni, A.S. 2016. Correlation between consumption pattern of fruit and vegetables with risk of obesity in school-age children. (Skripsi tidak dipublikasikan). Universitas Airlangga, Surabaya.

Azadirachta, F. L. dan Sumarmi, S. Pendidikan Gizi menggunakan Media Buku Saku meningkatkan Pengetahuan dan Praktik Konsumsi Sayur dan Buah pada Siswa Sekolah Dasar. Jurnal, 2017 Vol. 12, No. 2.

Bestari, G. S. dan Pramono, A. Pengaruh Edukasi Gizi menggunakan Media Buku Cerita Bergambar terhadap Perubahan Konsumsi Buah dan Sayur Anak di PAUD Cemara Semarang. Journal of Nutrition College, 2014 Volume 3, No.4.

Ghassani, Livia Nur, Ronny Aruben, M. Zen Rahfiludin. 2016. Gambaran Pengetahuan Sikap dan Praktik Ibu dalam Menyediakan Konsumsi Sayur Pada Anak Usia Sekolah Dasar Di Semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat Universitas Diponegoro. Semarang. Vol 4,

No. 3.

Miniarti, Etti, Nurhaedar Jafar, Abdul Salam. 2014. Gambaran Pengetahuan Ibu, Sikap Ibu, dan Pola Konsumsi Sayur dan Buah

Pada Anak Prasekolah Di Kabupaten Toraja Utara. Jurnal Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Hasanuddin. Makassar.

Sekti, R. M. dan Fayasari, A. Edukasi gizi dengan media audiovisual terhadap pola konsumsi sayur buah pada remaja SMP di Jakarta Timur. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 2019 Vol. 1, No. 2.

Islami W, Agustiansyah. Efektivitas modifikasi cakram gizi sebagai media lingkaran status gizi untuk meningkatkan keterampilan kader dalam menentukan status gizi balita. Pontianak Nutrition Journal (PNJ). 2018; Vol. 01, No. 02.

Papalia, E. D. Dan Feldman, R. T. 2014. Menyelami Perkembangan Manusia : Experience Hman Development. Jakarta: Salemba Humanika

Malino, L. 2019. Pengaruh Pendidikan Gizi Melalui Media Cakram Gizi Seimbang terhadap Pengetahuan dan Sikap Gizi Ibu serta Konsumsi Pangan Balita. Skripsi. Bogor: Fakultas Ekologi Manusia Institut Pertanian Bogor

Agustini S. 2012. Pengetahuan Ibu Hamil tentang Tanda-Tanda Bahaya Kehamilan di Wilayah Kerja UPT Puskesmas Cimandala Kecamatan Sukaraja Kabupaten Bogor tahun 2012. FKM UI

Ogunba BO.. Maternal behavioral feeding practices and under-five nutrition: implication for child development and care. Journal of Applied Sciences Research. 2006; 2(12): 1132-1136

Purnama, R. A. 2013. Studi Deskriptif Mengenai Bentuk Impulsive Buying pada Mahasiswa Fakultas Psikologi Universitas Padjajaran Usia 18-20 tahun (Skripsi tidak dipublikasikan). Fakultas Psikologi Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta




DOI: http://dx.doi.org/10.31602/ann.v9i2.6765

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


##submission.copyrightStatement##

Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Islam Kalimantan

Surat menyurat menyangkut naskah, langganan dan sebagainya dapat dialamatkan ke:

Ruang Jurnal FKM Lt.3 Gedung C Kampus UNISKA – Banjarmasin

Telp 082240498865

Email : jurnal.annada@gmail.com 

 


Annada - Jurnal Kesehatan Masyarakat is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.