INOVASI PERTANIAN DAN ADOPSINYA OLEH PETANI JAGUNG DI KECAMATAN SUWAWA SELATAN PROVINSI GORONTALO
(1) Universitas Negeri Gorontalo
(2) Universitas Negeri Gorontalo
(3) Universitas Negeri Gorontalo
(*) Corresponding Author
Sari
Sustainable agricultural development in rural areas is an issue of strategic importance that has been of concern and discussion lately. Therefore, this study aims to identify the adoption rate of maize farmers of sustainable agricultural practices in East Bulontala Village and Libungo Village. This research is descriptive and uses quantitative methods, where the data is primary. The results of the statistical test were used to compare the adoption rate of maize farmers in East Bulontala Village and Libungo Village. The results showed that corn farmers' knowledge level in the South Suwawa District, especially in East Bulontala Village and Libungo Village about sustainable agricultural practices, was still relatively low. However, the adoption rate of farmers in East Bulontala Village is still greater than that of farmers in Libungo. Therefore, increasing knowledge of sustainable agricultural practices in these two villages needs to be carried out, especially in the components of reducing pesticide use, intercropping behavior, and tree planting behavior.
Kata Kunci
Teks Lengkap:
PDFReferensi
Abdullah, A. A., Imran, S., & Sirajuddin, Z. (2023). Adopsi Inovasi Pupuk Organik untuk Pengelolaan Lingkungan Berkelanjutan di Kecamatan Tilongkabila Provinsi Gorontalo. Jurnal Ilmiah Membangun Desa Dan Pertanian, 8(3), 102–109.
Aditiya, D. R. (2021). Herbisida : Risiko terhadap Lingkungan dan Efek Menguntungkan. Sainteknol, 19(1), 6–10.
Anderson, P. Y., & Bolly, Y. Y. (2021). Pengaruh Jarak Tanam dan Pemberian Jenis Pupuk Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Jagung (Zea mays L) Di Desa Paubekor Kecamatan Koting Kabupaten Sikka. AGRICA, 13(2), 148–161.
Arham, I., Sjaf, S., & Darusman, D. (2019). Strategi Pembangunan Pertanian Berkelanjutan di Pedesaan Berbasis Citra Drone (Studi Kasus Desa Sukadamai Kabupaten Bogor). Jurnal Ilmu Lingkungan, 17(2), 245.
Arsyad, K., & Sirajuddin, Z. (2023). Paertisipasi Petani Jagung Dalam Kelompok Tani Untuk Mengakses Kredit Usaha Rakyat. Jurnal Inovasi Pertanian, 25(1).
BPS, P.G. (2015). Provinsi Gorontalo Dalam Angka 2015.
BPS, P. G. (2023). Provinsi Gorontalo Dalam Angka 2023.
BPS, S. S. (2021). Kecamatan Suwawa Selatan Dalam Angka 2021.
Budiyanto, A., Juarsah, I., & Handayani, E. P. (2019). Peningkatan Kualitas Lahan Menggunakan Pupuk Organik Terhadap Sifat- Sifat Tanah Untuk Pertanian Berkelanjutan. Jurnal Wacana Pertanian, 14(2), 62–68.
Burano, R. S., & Fadillah, A. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Adopsi Inovasi Petani Padi Sawah di Kelurahan Padang Alai Bodi Kecamatan Payakumbuh Timur. Jurnal Menara Ilmu, 14(2), 89–96.
Charina, A., Kusumo, R. A. B., Sadeli, A. H., & Deliana, Y. (2018). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Petani dalam Menerapkan Standar Operasional Prosedur (SOP) Sistem Pertanian Organik di Kabupaten Bandung Barat. Jurnal Penyuluhan, 14(1).
Dewi, P. Sari., Reni, F. Syafruddin., & Kadir, Muhammad. (2016). Penerapan Prinsip-prinsip Good Agricultural Practice (GAP) Untuk Pertanian Berkelanjutan di Kecamatan Tinggi Moncong Kabupaten Gowa Pangkep and the Islands State Polytechnic for Agriculture. Jurnal Galung Tropika, 5(3), 151–163.
https://www.researchgate.net/publication/322505755
Fadlina, I. M., Supriyono, B., & Soeaidy, S. (2013). Perencana Pembangunan Pertanian Berkelanjutan (Kajian tentang Pengembangan Pertanian Organik di Kota Batu) Sustainable Development of Agrocultural (Studies on Organic Agricultural Development in Batu City). J-Pal, 4(1), 43–57. http://jpal.ub.ac.id/index.php/jpal/article/view/115/115
Basmalah, N. F. N., Fauziyah, E., Zuhriyah, A., Pertanian, F., Trunojoyo Madura Jln Raya Telang, U., Telang Inda, P., Kamal, K., Bangkalan, K., & Timur, J. (2023). Strategi Pengembangan Sektor Pertanian Di Desa Tlontoraja, Kabupaten Pamekasan Agricultural Sector Development Strategy In Tlontoraja Village, Pamekasan District. AGRICA: Journal of Sustainable Dryland Agriculture, 16(2), 121–139.
Hermanto, B. (2019). Sistem Pembangunan Pertanian Berkelanjutan Tanaman Jagung (Zea mayz) di Desa Sigara-Gara Kecamatan Patumbak Kabupaten Deli Serdang. Prosiding Seminar Nasional Hasil …, 621–629.
Indiati, S. W., & Marwoto. (2017). Penerapan Pengendalian Hama Terpadu (PHT) Pada Tanaman Kedelai. 14, 87–100.
Jambak, M. K. F. A., Putro, D., Baskoro, T., & Wahjunie, D. (2017). Karakteristik Sifat Fisik Tanah Pada Sistem Pengolahan Tanah Konservasi (Studi Kasus: Kebun Percobaan Cikabayan). Buletin Tanah Dan Lahan, 1(1), 44–50.
Junaedi, M. F. S. (2015). Pengaruh Kesadaran Lingkungan Pada Niat Beli Produk Hijau: Studi Perilaku Konsumen Berwawasan Lingkungan. Benefit: Jurnal Manajemen Dan Bisnis, 9(2), 189–201.
Sudiarta, I. M., Prabowo, A., Gubali, S., Buheli, A., & Sirajuddin, Z. (2022). Pengaruh Kombinas Bioslurry dan Air Kotoran Lele Terhadap Tanaman Jagung (Zea mays L). ZIRAA’AH, 47(3), 330–341.
Mamondol, M. R., & Sabe, F. (2016). Pengaruh Luas Lahan Terhadap Penerimaan, Biaya Produksi, dan Pendapatan Usahatani Padi Sawah di Desa Toinasa Kecamatan Pamona Barat. Jurnal Envira, 1(2), 48–59.
Muliarta, I. N., Sukmadewi, D. K. T., Selangga, D. G. W., Kariasa, I. G., Prawerti, D. A. D., Parwata, I. K. A., & Landra, I. W. (2023). Perbaikan Kesuburan Tanah Melalui Pengolahan Limbah Pertanian Di Subak Telun Ayah, Bali. LOGISTA - Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(1), 7-15.2023
Nur, S., & Linawati. (2014). Konsepsi Masyarakat Kediri Tentang Pertanian Berkelanjutan Menuju Ketahanan Pangan Nasional. Nusantara, 01(2), 125–133.
Raihan, S. H., Afifah, L., Purnomo, S. S., & Irfan, B. (2023). Intensitas Serangan Dan Fluktuasi Populasi Wereng Batang Coklat Nilaparvata lugens Dengan Beberapa Teknik Pengendalian Pada Tanaman Padi. Agrica, 16(2), 164–172.
Rosyida, S. A., Sawitri, B., & Purnomo, D. (2021). Hubungan Karakteristik Petani dengan Tingkat Adopsi Inovasi Pembuatan Bokashi dari Limbah Ternak Sapi. Jurnal KIRANA, 2(1), 54–64.
Site, W., Hasan, I., & Rasyid, R. (2018). Peran Kelompok Tani Pada Pengelolaan Usahatani Kabupaten Luwu Utara (Studi Kasus Kelompok Tani Di Desa Pararra, Kecamatan Sabbang). Wiratani: Jurnal Ilmiah Agribisnis, 1(1), 199–213. https://doi.org/10.33096/wiratani.v1i1.15
Sitorus, J. M., Suardi, I. D. P. O. S., & Putra, I. G. S. A. (2016). Perilaku Petani Anggota Subak Abian Dalam Pengendalian Hama Terpadu Tanaman Kakao (Theobroma Cacao) (Kasus Subak Abian Sida Karya, Banjar Petang, Desa Petang, Kecamatan Petang, Kabupaten Badung). E-Journal Agribisnis Dan Agrowisata (Journal of Agribusiness and Agritourism), 5(4), 769–779.
Thirdyawati, S. N., Suharjono, Yulianti, T., Biologi, J., Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, F., Brawijaya, U., & Penelitian Tanaman Pemanis dan Serat, B. (2013). Pengaruh Rotasi Tanaman dan Agen Pengendali Hayati terhadap Nematoda Parasit Tanaman. In Jurnal Biotropika | (Vol. 1, Issue 5).
Warman, G. R., & Kristiana, R. (2018). Mengkaji Sistem Tanam Tumpangsari Tanaman Semusim. Proceeding Biology Education Conference, 15(1), 791–794.
DOI: http://dx.doi.org/10.31602/zmip.v49i2.13999
Refbacks
- Saat ini tidak ada refbacks.
##submission.copyrightStatement##
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.